Switcher for accessibility

Нову пам’ятну монету Національний банк присвятив Дню Європи

Голова Національного банку України Андрій Пишний спільно з Послом ЄС в Україні, Головою Представництва ЄС в Україні Катаріною Матерновою презентували пам’ятну монету "День Європи". 

 

Ця монета символізує єдність України та Європи, солідарність у боротьбі за демократію і свободу, наші спільні цінності та прагнення до мирного і процвітаючого майбутнього.

 

"Україна святкує День Європи. І презентуючи сьогодні нову особливу монету, ми вкотре на повний голос говоримо і собі, й усім навколо, що Європа – наш дім, що європейські цінності – це наші цінності, що Україна – частина Європи, – зазначив Голова Національного банку Андрій Пишний. – Ми засвідчуємо вірність своєму вибору, а також висловлюємо вдячність Європейському Союзу за лідерство у підтримці. Загальний обсяг фінансової допомоги, яку отримала Україна від ЄС з моменту повномасштабного вторгнення, становить 98 млрд євро. Важливі цифри, які роблять нас сильнішими. Зі свого боку Національний банк працював, працює і працюватиме, щоб наближати Україну до Євросоюзу".

 

"Сьогодні ми відзначаємо декларацію Шумана, яка 74 роки тому започаткувала наш спільний проєкт європейської інтеграції. Цей день знаменує народження ідеалу миру та єдності в Європі, за що Україна зараз бореться, водночас роблячи багато конкретних кроків до своєї інтеграції в ЄС. Це джерело натхнення для всіх європейців і нагадує нам, що ми не повинні сприймати як належне те, чого ми досягли до цього часу. Випуск цієї монети підкреслює міцність зв’язків між Україною та ЄС", – сказала Катаріна Матернова під час презентації.

 

Про дизайн монети

 

Пам’ятна монета "День Європи" має номінал 5 гривень, виготовлена з нейзильберу. Її дизайн створила художниця Наталія Фандікова.   

 

На аверсі монети по центру розміщено стилізований тризуб, символ України. Ліворуч від нього – офіційне гасло Європейського Союзу: "ЄДНІСТЬ У РІЗНОМАНІТТІ" (угорі півколом). Праворуч – квітковий орнамент, який символізує процвітання та самобутню культуру української держави.

 

На реверсі монети на дзеркальному тлі розміщено абревіатури EU та UA, які, переплітаючись, створюють візуальний символ єдності України та Європи. Дві літери "U" є, ніби одним цілим, формуючи образ нового життя, що проростає під егідою Європейського Союзу. Нижче зображено напис ДЕНЬ ЄВРОПИ / EUROPE DAY, навколо якого – дванадцять зірок так само, як і на прапорі ЄС, що символізує єдність, цілісність і гармонію народів Європи.

 

Про реалізацію монети

 

Придбати пам’ятну монету "День Європи" можна буде з 09 травня 2024 року в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку. У перший день продажу в інтернет-магазині будуть доступні 25 000 шт. 

 

Крім того, монети поступово реалізовуватимуться і банками-дистриб’юторами (їх перелік зазначено на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку) в міру їх відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ. Детальнішу інформацію про початок реалізації та точки продажу монет можна буде дізнатися на офіційних сайтах банків-дистриб’юторів.

 

Тираж монети – до 50 000 шт.